måndag 1 mars 2010

första dagen i auroras liv

Lördagen inleds med Tabula rasa. Vi är åtta stycken neutrum, oskrivna, helt och hållet dömda att följa kroppens impulser. (Mutation skriver bara torra anvisningar. De övriga neutrumen får själva beskriva sina upplevelser. Allt är tillåtet i landet Aurora.) Efter lunch fortsätter vi med övningen "Borttappat minne" eller "Nyfödda Neutrum". Antonin Artaud har skrivit: "Vi är ännu inte i världen. Tingen har ännu inte skapats." Det är en rätt bra måttstock för övningar av den här kalibern.

Exempel på övningar:

  1. Neutrum vaknar, har ett ting framför sig. Om Neutrum inte kommer på tingets användningsområde inom 4 minuter dör Neutrum. I det här fallet var tinget en Tampax. Neutrum dog. Givetvis...
  2. En Fullfjädrad Kvinna ska lära Neutrum hur man sminkar sig. Restriktionen är att hon bara är tillåten att beskriva tingens användningsområden tre gånger, det vill säga i tre olika formuleringar.
  3. Ett Neutrum ska placera olika attribut på sig i vad Neutrum tror är attributens rätta användningsområden. Exempel på attribut: Örhängen, solglasögon, diadem, klackskor, halsband.
Sedan föds våra Neutrum. De har färdats till Landet Aurora på en blå plastmadrass från en planet till en annan. De svävar genom rymden, viktlösa, kroppslösa. De landar i Landet Aurora utan en tråd på kroppen. De ska lära sig hur de återigen kan använda kroppen. Boss J sitter bredbent på en stol och ger Neutrum anvisningar. Så här gör ni för att vara kvinnor. Så här rör ni på kropparna. Svinga höfterna när ni går. Vila flata i midjan. Tänder över underläpp. Finger i mungipa. Hälsa sofistikerat. Le! Neutrum var misslyckade Kvinnor. Det blev i alla fall en hemskt vacker ur-scen till Landet Aurora.

Nästa dag är en söndag. Aurora försöker tänka på sin tillblivelse. Aurora försöker bli till. Vi testar konkret med H-U-N-G-E-R. Neutrum vaknar med ett hål i sina magar, de måste tillfredsställa H-U-N-G-E-R. De måste söka föda, tillfredsställa behov. Neutrum blir osams med varandra. Neutrum är primitiva, är grottmänniskor, är djur, söker enbart att tänka på sig själva. Vilka egoistiska Neutrum! Empati existerar inte. Eftersom det inte finns någon mat måste Neutrum lägga ner det projektet, de söker kontakt med varandra istället. Ett litet Neutrum kommer inte in i konstellationerna som bildas, det Neutrumet är ett förskrämt litet Neutrumt som redan hittat sin rit för att slippa känna. Det Neutrumet stryker över golvet en svart korsett gång på gång, i en upprepning som gör Neutrum sysselsatt och därmed mindre ensamt.

Hur ska vi nå riterna? Vi slopar idén om H-U-N-G-E-R och återgår istället till koreografin som Boss J gav Neutrumen dagen dessförinnan. Efter genomgången koreografi där Boss J:s anvisningar maler i Neutrums huvuden (där Neutrum inte finner några funktioner i dessa instruktioner) så kommer Neutrum på vad det var som Neutrum skulle göra innan Neutrum somnade - Neutrum ska fortsätta med den uppgift Neutrum minns att Neutrum hade. Men saken är den att Neutrum inte kan minnas till vilken nytta den handlingen hade. Neutrum upprepar handling som blir en rit. Det är i koreografi, borttappat minne och rit vi ska ta avstamp i på torsdag, det vill säga nästa gång vi återupplivar Landet Aurora.

Vi talade även om att Landet Aurora delvis får sin tillblivelse genom ljud. En del av riterna mickas. Det blir ekon, det blir andra märkliga ljud (som till exempel bushmännens klickljud).

Neutrum längtar. Neutrum längtar efter handling, efter Kalypso, efter Jackie, efter storslagen scenkonst, efter världar som får både Neutrum och kön att tappa andan. Neutrum längtar efter Graceland, efter dödssynder, efter Paradise Hotel. Neutrum längtar Monsterflickor, Häxor, Peer Gynt, Ståkukar, Puckelkärringar, Baba Jaga, en mycket coolare Lady Gaga än den Lady Gaga som redan existerar. Neutrum längtar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar